Konyhatervezés

Konyha, rengeteg rengeteg témát adhat ez a helyiség. Én most elsősorban mégis a tervezésének szentelném ezt a bejegyzést. Csak az alapokat szeretném említeni, aztán érdeklődésetektől függően, jobban is belemerülhetünk a témába:)
Ha a lényegét akarom megfogni egyetlen mondatban, akkor a mosogató-tűzhely-hűtőszekrény háromszög megtervezése az alap, és minden más logikusan ezek köré épül.
Mai modern otthon kialakításánál egyébként szerintem 80-90% a nappalival egylégterű megoldást választja, azért mert ez most nagyon divatos. Én bizonyos esetekben nem zárkoznék el a különválasztástól. De itt most ne az ajtóval elzárt főzőfülkére gondoljatok!
Szóval a helyiség nagysága alapvető hatással van arra, hogy milyen elrendezést választunk. Ez lehet U vagy L alak, lehet egysoros vagy két soros. Aztán el kell dönteni, hogy egy nyitott pultot (szigetet) magasított székekkel reggelizőhelynek tervezel vagy mozgatható rakodó/munkafelületre lesz inkább szükség. Ez a sziget olyan magasságban is végződhet, hogy vendégeid nem látnak mögé és eltakarja a felfordulást, és az egyik oldalát tárolóhelynek is használhatod. 
Abban a kérdésben, hogy mennyi tárolóhely és munkafelületre van szükség én eléggé nagy különbségeket olvastam. Szerintem itt azt kell eldönteni, hogy minden nap 4-5 tagú családra főzöl majd a konyhában vagy hétvégi, ünnepi szakács vagy. A főzés gyakorisága szerintem nagyban meghatározza, hogy mekkora a számodra szükséges hely. Nem beszélve arról, hogy van-e éléskamra a lakóteredben vagy egy nyári konyha, ahol a nagyobb "kosszal" járó műveleteket lezavard és raktározz. 
Kicsit a méretekről: ha a pulthoz bárszéket teszel akkor a lábnak 30-35 cm-t kell kihagyni, a munkafelület alapmélysége 60 cm ( de a gyártók ma már felkészültek, ha ettől el akarsz térni ). Ha egymással szemben lévő elhelyezés mellett döntesz, akkor min. 120 cm széles mozgástérre van szükséged a két pult között. A pult szélességet hozzáadva az 240 cm. A munkafelület magassága 90 cm, de a dagasztáshoz pl. 70-80 cm az ideális. Bár ezt legtöbben az étkezőasztalon oldjuk meg, de jó ötletek vannak ennek kialakítására is (nézd a képeken). 
Aztán a mosagató ideális esetben alatta a mosogatógéppel egészül ki. A mosogató és a tűzhely közötti munkafelületet használod a leggyakrabban, ezért figyelj annak méretére. Szerintem min. 60cm szélesnek kell lennie. Aztán a hűtőszekrényt mindenképp peremterületre kell tervezned, mert a család minden tagja használja. Ideális esetben-e hármas által bezárt háromszög oldalai min.1 m, de a szakertők inkább min.1.5 m-t említenek. Jól tervezd meg azt is, hogy a helyiség ablakaihoz képest a munkaterületed hol helyezkedik el és a világitás is legyen megfelelő a pult illetve főzőfelület felett. Én egyebként azt javasolom, hogy a mosogató az ablak alatt kerüljön kialakításra illetve a spotok a felső szekrények aljára szerelve biztosíthatják a megfelelő erősségű fényt. Amit még érdemes szem előtt tartanod és átgondolnod, azok a beépitett konyhai gépek. Nem csak az alapvető dolgokra gondolok, de mondjuk lehet, hogy később beépitenél egy borhűtőt, a helye viszont nem került előre kialakításra vagy mondjuk az egyes konyhai gépek elhelyezésére nincs elegendő hely. 
Mindent a pulton nem tárolhatsz, így érdemes egy- két nyitott polcot is tetvezni, ahol mondjuk a fűszerek vagy szakácskönyvek vagy a minden nap használt edény, étkészlet, kenyérpirító stb. kerül elhelyezésre. Szóval nagy vonalakban ennyit a tervezésről, de nyilván a hely adottsága sok mindent meghatároz. Itt most folyamatosan az ideális elhelyezésről beszéltünk, persze az egyéntől is függ mi a megfelelő. Ha másképp nem tudod elképzelni ragaszd fel a pult- szekrények körvonalait. Írd bele hol-mit helyeznél el, és nézd meg igy, hogy komfortos lesz-e számodra.
 

 

Képek forrása:

homeinfo.hu

kreativlakas.hu

likehome.hu